top of page

2013 Duitsland & Denemarken

2013 Duitsland & Denemarken

Op donderdag de 13e juni vertrokken we iets rond 14.00 uur voor onze 2e grotere trip. Via de A15 richting Arnhem en daarna richting Oberhausen en  Recklinghausen noordelijk langs Dortmund. Iets na Oberhausen begon het te regenen en dan valt het op dat een groot deel van dit traject nog geen ZOAB heeft. Gevolg veel opspattend water. Ons reisdoel vandaag was Soest. Naast het City hotel zijn een aantal camperplaatsen. Even aanmelden bij de receptie en we konden een nachtje staan. Overigens een plek naast het spoor, waarbij vooral ‘s nachts nogal wat lawaai van goederentreinen was te horen. Maar ach, voor 1 nachtje. Een rit vandaag van iets meer dan 300 kilometers geheel over de snelwegen.

Gelukkig het is droog vandaag, vrijdag de 14e. Na het ontbijt en de koffie waren we klaar voor vertrek. De TomTom op “binnendoor gezet” Tot vlak bij Paderborn was het een licht glooiend landschap, terwijl het vervolg van de route richting Warburg door een deel van het Teutoburger Wald ging,met leuke hellinkjes van 10%. Vlak voor Kassel reden we via Fuldatal en Wilhelmshausen naar Hann. Münden.  Een leuke korte rit vandaag van 105 kilometers naar onze volgende stop. Op een eiland tussen de rivieren is een grote P met achteraan aparte plaatsen voor campers. Er was plaats genoeg, maar een Duits stel had pontificaal stoeltjes en een tafel buiten gezet ruim naast hun eigen camper, blijkbaar als “reservering” voor bekenden. Ik heb hier toch altijd moeite mee.

In deze plaats komen de rivieren de Fulda en de Werra tezamen en gaan verder als de Weser naar het Noorden. Na de lunch hebben we een bezoek gebracht aan het leuke stadje. Gelukkig was het vandaag mooi weer. Dus veel volk op de been, terrasjes gevuld en lekker weer voor een wandelingetje en tijd voor een ijsje op een terras.

Met een zonnetje worden we wakker zaterdag de 15e. Na het ontbijt en de koffie maken we de fietsen gereed voor onze 1e fietstocht langs de rivier. Vanaf de CP door het stadje heen naar de oostkant van de Weser. Helaas hier was de weg afgesloten. Door de hevige regen van de afgelopen weken was een deel van een berg naar beneden gestort en was de weg versperd. Dus terug door het stadje om de westelijke route te zoeken. Over de bruggen van de Werra en de Fulda naar de Weserbrϋcke en daarna in noordelijke richting naar Reinardshagen en Gieselwerder, en vandaar weer terug aan de oostkant van de Weser naar Oedelsheim en Hemeln om uiteindelijk weer terug te komen in Hann. Münden. Een mooie afwisselende fietstocht langs de rivier, door akkerlanden en bos. Op sommige plaatsen was nog goed te zien hoe hoog het water de afgelopen weken had gestaan. Totaal 58 kilometers, achteraf iets teveel van het goeie door de af en toe iets te harde wind. (ja ja, wij zijn mooi weer fietsers).

Ook op zondag is het een drukke boel hier op de mix parking. Ook veel bussen met toeristen bezoeken het fraaie stadje. Na het gebruikelijke ochtendritueel (ontbijt en koffie) vertrokken we van de CP in noordelijke richting naar onze volgende stop. Door het Wesertal in noordelijke richting naar Beverungen. Hier rijden we deels over de Deutsche Märchenstrasse. Een van de vele Duitse autoroutes.  Via Höxter rijden we naar de Campercamping in Holzminden. Een grote ruim opgezette camperplaats. Maar zoals bijna gebruikelijk (?) in Duitsland staan er ook caravans tussen de campers. Eerst op deze CP eerst even grijs water geloosd en schoon water ingenomen en nadat we een plekje hadden opgezocht ben ik even naar de incheckbalie gewandeld om ons aan te melden. Alleen het kenteken genoteerd en klaar. Ik kon gelijk brood bestellen voor morgenochtend. Moet ik dat hier ophalen??  Nee hoor, dat hangt morgenochtend aan uw camper. Kijk dat is service. Na deze korte verplaatsing van 73 kilometers hebben we geluncht en zijn daarna het stadje ingefietst. Over de brug begon meteen de Altstadt. Erg druk vandaag vanwege een rommelmarkt. Even over de markt geslenterd en na een ijsje een klein stukje gefietst.

En ja hoor, de bakker is langs geweest. De bestelde broodjes (Semmel) hingen keurig aan het fietsenrek. Vandaag een stralende zonnige dag, dus voor het eerst deze trip buiten ontbeten. Weeronline.nl gaf een temperatuur aan van 26°. Lekker fietsweer dus. Na het ontbijt en de koffie eerst boodschappen gedaan. De Edeka supermarkt is aan de overzijde van de CP dus dat is lekker makkelijk. Daarna de fietskleren aan. Langs de CP loop de Wesertal fietsroute. Wij gingen nu richting het zuiden aan de westkant van de rivier. Een leuke bochtige tocht dicht langs de rivier en op sommige plaatsen weer langs akkerlanden. Ook hier was duidelijk te zien dat de rivier hoog had gestaan en op sommige delen de fietsroute vanwege het hoge water niet mogelijk zou zijn. De sporen van de modder e.d. waren duidelijk herkenbaar. Langs deze route kwamen we bij het Kasteel van Corvey. Een imposant groot gebouw met kerk. We hebben aan de buitenkant foto’s gemaakt maar zijn niet in het kasteel geweest. Daarvoor was het te mooi fietsweer.  Inmiddels was het lunchtijd en hebben bij een bocht in de rivier op een bankje met fraai uitzicht de broodjes verorberd. Na enige kilometers verder kwamen we in Höxter. Ook zo’n leuk plaatsje aan de rivier. Na een kleine wandeling en een ijsje, gingen we over de brug in Höxter aan de oostkant van de rivier weer terug. Iets in de namiddag waren we weer terug in Holzminden.

Van Holzminden naar Minden is slechts een kleine verplaatsing 80 kilometers. Echter een beetje om rijden en je komt op 100 kilometer. Een korte mooie rit naar de CP op de Kanzlers Weide in Minden. Een hele grote mix parking, waar een aantal campers voor langere tijd staan. Jaja, gratis hier, Wij vinden een mooi plekje aan de rand met uitzicht op het Strandbad wat hier aan de rivier is gemaakt. Verderop een hele grote feesttent. Nou ja, vrolijke christenen, die daar een hele week bijeenkomst bleken te hebben. Viel een beetje tegen als je dacht gratis Duitse hoempapa muziek te krijgen.    

Vanaf de CP was een grote voetgangers/fietsbrug waarover je direct de Altstadt van Minden binnenliep. De rest van deze hete dag (boven de 30°) wat geluierd bij de camper.

Nadat we woensdag de 19e eerst verse broodjes en wat lekkers voor bij de koffie hadden gekocht, werden de fietsen weer klaar gezet. Eerst over de voetgangers/fietsbrug en toen noordwaarts richting Petershagen. Vlak na Minden loopt het Mittelland kanaal over de Weser. Een vreemd gezicht een kanaal over een rivier. De fietsroute ging vanaf de Weser omhoog naar een brug over dit kanaal en verderop langs een sluis. Vanaf dit kanaal konden de schepen via de sluis weer terug in de Weser. Een rondvaartboot vanaf Minden zagen we later terug op dit kanaal. Verderop langs de Weser weer een bordje dat het gebruik van het fietspad voor eigen risico was omdat dit fietspad weleens kon onderlopen. Nou ook hier waren de restanten van het hoge water duidelijk zichtbaar. Na Petershagen aan de oostkant van de Weser weer terug naar Minden, waar we ons op een overheerlijke ijscoupe hebben getrakteerd. Dat hadden we wel verdiend vonden we na deze warme fietstocht. En ach, je staat toch gratis dus dan de plaatselijke ijsboer maar ui de crisis helpen. Nou ja, crisis(?) druk op het terras dus.

Vandaag, donderdag de 20e weer een kleine verplaatsing. In noordelijke richting vertrokken we voor een tocht van 50 kilometer naar de CP in Nienburg. Ook hier een mooi aangelegde plaats, onder de bomen en direct aan de rivier de Weser. Achter de CP was een groot winkelcentrum waar we wat boodschapjes hebben gedaan. In de zon, onder de bomen (schaduw dus) de vers gekochte broodjes gegeten en daarna ook Nienburg bekeken. Geen spectaculair fraai stadje trouwens. Ook nu was het weer een warme dag, maar in de namiddag begon het te betrekken en vlak voordat het ging regenen waren we weer terug bij de camper. Een flinke bui met onweer kwam over ons heen. Gelukkig hadden camperaars naast ons onze tuinstoelen al binnengezet.

We merken op dat hoe noordelijker we komen de rivier De Weser steeds breder wordt. In Minden was slechts de rondvaartboot te zien en hebben we welgeteld 2 (TWEE) plezierjachtjes gezien en hier wordt de rivier drukker bevaren en zien we naast de pleziervaart ook met regelmaat binnenvaartschepen langs komen. 

Vandaag, vrijdag de 21e naar Bremen. Na de 1e tankstop bij het grote winkelcentrum vlakbij de CP, rijden we naar Bremen. De CP aan de Kuhhirten (een Topplatz) ligt op het Weserinsel. Ondanks dat deze plek in de Groene Milieuzone ligt, is deze wel bereikbaar. Noot; Duitsland kent vooral bij grote steden zgn. milieuzones. Voor het terug dringen van fijnstof (o.a. dieseluitstoot) gelden dus strenge toelatingseisen. Onze camper heeft een categorie 3 (gele sticker), terwijl een groene zone slechts met een categorie 4 (groene sticker) betreden mag worden. Vanaf Nienburg slechts een ritje van 60 kilometers.
De receptie was niet bemand, dus zelf maar even een plekje uitgezocht en in de namiddag alsnog aangemeld. Meteen broodjes besteld. Op de fiets hebben we alvast de route naar de Altstadt verkend.

Op zaterdag, eerst de bestelde broodjes gehaald. Nou mooi fout. 2 broodjes oké, maar 2 croissants nergens te zien. De receptie was bemand en door deze dame is de bakker gebeld. Er waren al meer dingen fout gegaan vandaag met de bakker. De bakker kwam ze alsnog naleveren en als “troost” hebben we 1 croissant extra gekregen. Vandaag  gelukkig een droge en zonnige dag, mooie temperatuur om de Altstadt bezocht. Vanaf de CP over de Wilhelm Kaisen Brϋcke naar de Markt. Aan de Marktplatz liggen een aantal imposante gebouwen. De St. Petri Dom, een wat donkere grote kerk, waar het druk was met groepjes bezoekers en het Rathaus met een expositie over de gemeente Bremen. Even gezocht naar de Böttcherstrasse (een historische oude smalle straat) met markante huizen en door naar de Weserpromenade waar een grote rommelmarkt werd gehouden. (zijn ze gek op in Duitsland zo’n Trödl markt) Aan deze promenade liggen een aantal oude schepen en vetrekken de rondvaartboten. Daarna door naar Schnoor, een wijk met smalle straatjes, steegjes, oude huisjes en veel kleine winkeltjes. Dit is duidelijk een oud deel van Bremen. (bordje Anno Domini 1402 op een van de pandjes). 
Nadat we nog verse aardbeien op de warenmarkt hadden gekocht gingen we terug naar de CP.

Iets na elf uur vertrokken we uit Bremen naar Bremerhaven. Een trip van wel 60 kilometer.  Het landschap na Nienburg is erg vlak, een beetje saai eigenlijk. Weinig dorpjes aan de weg. Aan de Doppelschleusse in Bremerhaven vonden we weer een mooie Topplatz. Waarom het hier nou Doppelschleusse heet?? Een sluis bestaat toch altijd uit twee sluisdeuren ?? Het zal wel. Nou er liggen hier dus 2 sluizen naast elkaar. Een smalle voor de binnenvaart en een brede voor de grote schepen. De smalle met een brug aan het begin en eind van de sluis en de weg over de brede sluis liep aan 2 kanten over de grote sluisdeuren. Overigens maakt een van de bruggen een verschrikkelend piepend geluid bij het openen en sluiten. (spuitbusje olie??)

Na de lunch op de fiets verder Bremerhaven in. Aan de buitenkant van dit stadje is veel nieuwbouw neergezet. Een groot winkelcentrum, het Duitse Scheepvaart museum, met een aantal oude en leuke boten in de haven, het gebouw van de havendienst e.d. Ook een mooi platform met uitzicht op de Noordzee en de monding van de rivier de Weser.  

Op maandag de 24e van de ene haven (Bremerhaven) naar de andere haven (Cuxhaven).  Eerst even op de TT een Lidl super gezocht, proviand aangevuld en op naar de volgende bestemming. Ook nu weer een kleine verplaatsing van slechts 43 kilometer. Bij de Fährhafren was de CP Alte Liebe und Kugelbake. Een grote camperlocatie met mooi uitzicht over het water rondom deze plek. Grote zeeschepen en grote zeiljachten. Na de lunch op de fiets het plaatsje in. Wat rondgekuierd en gefietst over het gebied van de visserijhavens. ’s Avonds hebben we in een van de vele visrestaurantjes genoten van een heerlijke visschotel. Ach ja, je moet niet altijd zelf willen koken. En samen met een fles heerlijke witte wijn was het echt genieten. 

We gaan vandaag, dinsdag de 25e, Duitsland verlaten. Van Cuxhaven ging het naar de veerpont over de Elbe tussen Wischhafen en Glückstadt. Op deze plek is de Elbe een behoorlijk brede rivier, waar de veerpont behoorlijk moet “zigzaggen” om de zandbanken heen. Op dat moment was het rustig met scheepvaart verkeer op de rivier. Verder noordelijk via Itzehoe door het Naturpark Aukrug langs Rendsburg en Schleswig naar Flensburg. Onderweg nog een hertenmoeder met 2 jongen gezien. 
Iets voorbij Flensburg reden we Denemarken binnen. Nog een klein stukje naar de jachthaven naar de Aabenraa Sejl Club. Aan de rand van de jachthaven met uitzocht op het Aabenraa Fjord is een ruime CP. In de middag even wat Deense Kronen “getapt”. Het avondrood beloofde mooi weer, maar helaas.
De volgende dag begon wel mooi zonnig, maar wel met veel wind. De hele dag is het grijs gebleven. We hebben nog wel even een wandeling door Aabenraa gemaakt en een kijkje genomen bij het Brundlund Slot.   

Donderdag de 27e juni gaan we door naar Kolding voor het Country festival. Voor dit festival is een apart camping ingericht bij de KFMU Hallen. Vanwege het 15 jarige bestaan was er op donderdagavond al live optredens. Op vrijdag overdag in Kolding live optreden op diverse locaties in het centrum van de stad en ’s avonds in het Amfiscenen (een openluchttheater) en zaterdag vanaf 11.30 weer live optredens in het openluchttheater. 

Na een uiterst geslaagd en gezellig countryweekend met prima muziek gingen we verder met onze trip door Denemarken. Vanaf Kolding redden we uiteraard weer binnendoor richting Horsens en Arhus (koffiestop, heel belangrijk) en via Viborg naar de Hjarbeak Fjord Camping in Løgstrup. Evenals in 2010 toen wij Denemarken voor de eerste keer bezochten viel het weer op hoe relaxt men hier rijdt. 80 kilometerwegen en absoluut geen gehaast, geen gejakker en onnodig inhalen. Heerlijk rustig zo.
Na melding bij de receptie en servicen (vers water, grijs water en toilet) kregen we een mooi plek op deze terrascamping met uitzicht op het Fjord. Stoeltjes buiten en dat met een geweldig uitzicht. 

De 2e dag op de camping , het is inmiddels juli, besloten we toch te gaan fietsen. Ondanks het wat sombere en grijze weer, reden we langs het fjord naar het haventje van Hjarbeak en daarna door naar Viborg. Een redelijk grote stad op zo’n 12 kilometer van de camping. Deze stad ligt aan een groot binnenmeer. Na wat foto’s te hebben gemaakt van de grote kerk en de binnenstad besloten we terug te gaan. En ja hoor, we reden net buiten Viborg of het begon behoorlijk te regenen. Nou ja, dan maar waterfietsen. Toen we goed en wel bij de camping kwamen was het alweer droog, goed voor de natte regenkleding. Nu we toch op een camping staan hebben we gelijk gebruik gemaakt van de geweldige douche gelegenheid hier. 

Dinsdag de 2e zou ons naar onze noordelijkste locatie in Denemarken voeren. Langs het Limfjord reden we via Løgstor en Hjorring naar Hirtshals. Het 1e deel van deze dag reden we met een beetje glooiend en met een mooi uitzicht op het fjord, terwijl het 2e deel een vlak landschap te zien gaf. In Hirtshals is bij het station een grote gratis mix parking waar campers mochten overnachten. We hadden onderweg al geluncht, dus na aankomst konden we gelijk aan de wandel. Eerst naar de haven van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de zee met het Skagerrak links van ons. Vanuit Hirtshals varen Ferry schepen naar Noorwegen (Oslo, Larvik en Moss) en naar Newcastle. Daarna een kleine wandeling door het centrum van dit plaatsje en toen terug naar de parking. Daar stonden inmiddels een 15 tal campers.

Vanaf Hirtshals gaan we terug naar het zuiden. Via Løkken en Blokhus rijden we noordelijk van het Limfjord naar Hanstholm en daarna door het Nationaalpark Thy naar de veerpont richting Thyborøn. Onderweg hebben we genoten van de countrymuziek welke door een Deens radiostation werd uitgezonden. Eerst hebben we de haven van Thyborøn bezocht. Na Thyborøn reden we richting Lemvig. De CP was echter 16 kilometer vanaf Lemvig in het dorpje Fjaltring. Via kleine weggetjes kwamen we uiteindelijk op de parking direct aan zee. Een beetje jammer van het grijze weer vandaag, maar behalve een hele kleine regenbui is het wel droog gebleven vandaag. Het was weer een ontspannen en mooi rit door een afwisselend landschap. Hier en daar glooiend, dan weer groen met veel bos en soms wijdse uitzichten. En het mag wel weer gezegd worden, lekker rustig die 80 kilometer wegen. Aan het eind van de middag kwam de “buurvrouw” uit Hirtshals ook hier de parking oprijden. Op een van de pieren waren mensen aan het vissen. Een van hen, een Nederlander, verteld dat hij 2 tongetjes had gevangen, schoon gemaakt en lekker had opgegeten. Kijk zo kan je ook leven van de natuur. 

We hadden gedacht om hier 2 dagen te blijven, maar gelet op het grijze weer en niet al teveel fietsmogelijkheden hier in de buurt, besloten we verder te gaan. Langs het Ringkøbing Fjord over de 181 met rechts heel veel campings een de zeekant en rechts het fjord. Bij Hvide Sande hebben we koffiepauze ingelast. Daarna door naar Esbjerg waar we bij “de 4 witte mannen” hebben geluncht. Dit zijn 4 grote witte beelden, welke uitkijken over de zee. In 2010 zijn we hier ook al geweest, maar nu hebben we na de lunch Esbjerg bezocht. Het was druk in de stad. Een of andere festiviteit, want er waren op diverse plekken in de stad sportaccommodaties waar diverse sporten werden beoefend. Centraal op het grote plein was er veel muziek. Na Esbjerg reden we door naar Ribe om ook dit stadje te bezoeken. Na een wandeling en een bezoek aan een ijs salon (heerlijke Belgische wafels met softijs gegeten) reden we naar de volgende overnachtingsplek in Gram. Iets buiten Gram hadden we uit de Nordic Camper Guide een locatie gevonden voor een overnachting. Bij particulieren. Een mooie grote locatie waar we vriendelijk werden ontvangen en konden kiezen waar we wilden staan. 
In de loop van de avond kwam de eigenaresse vragen of we wilden meespelen met een rondje “golf”.  In hun eigen tuin hadden ze een soort van golfbaan aangelegd. Grote bal en dito slaghamer (vergelijkbaar met croquet?) en daarmee van hole naar hole door hun eigen  tuin. Daarna werden we getrakteerd op een glas rode wijn en zoutjes. Bijzonder gastvrij!!

Nadat we vrijdag de 5e juli hadden afgerekend vetrokken we richting Tønder, waar we uiteindelijk Denemarken hebben verlaten. Nog even getankt voor de grens om de Deense Kronen op te maken en via Niebull en Husum reden we Noord Duitsland weer in. Ook nu weer een lunchpauze onderweg bij de dijk langs het Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer waarbij we werden aangesproken door een Duits stel op de fiets die vroegen of we water voor hun hadden. Maar natuurlijk, dorstige fietsers help je. Twee koude flesjes water uit de koelkast (want ja water uit de vers water tank drinken we zelf ook niet) wisselden van eigenaar en met een vriendelijk “danke schön” konden ze weer verder en wij ook. Langs Heide reden we naar de mix parking in Brunsbϋttel. Er stonden ongeveer 20 campers op deze parking en in het gras bij het zwembad, dat vreemd genoeg in deze periode gesloten is. 
De fietsen van de camper en op naar de Elbe. Dit stadje ligt namelijk aan de noordkant van de Elbe, daar waar het Nord-Ostsee kanaal in de Elbe uitkomt. Een groot sluizencomplex verbind deze vaarwegen. Iets voorbij de sluizen heb je een schitterend uitzicht op de brede monding van de Elbe.

Zaterdag de 6e, verder naar het zuiden. Een klein stukje naar Glϋckstadt voor de oversteek met de veerpont over de Elbe en daarna dwars oversteken zuidelijk van  Bremerhaven door een tunnel onder de Weser door Ost Friesland naar Detern. Hier is een Topplatz achter de Tourist Office en een restaurant. Nog slechts 2 plaatsen vrij aan de ingang van deze 40 plekken tellenden locatie. Een vriendelijke Nederlander vertelde dat hij binnen een uur zou vertrekken en wij wel op zijn mooie plek konden staan. Lekker in de hoek, onder de bomen en aan een grasveldje. De rest van de dag lekker geluierd en eindelijk eens buiten eten.

Zondag reden we verder naar het zuiden. We hadden gekozen voor een CP in Bad Bentheim. Ook nu weer rustig binnendoor gereden. Aangekomen op de grote parkeerplaats met een apart gedeelte voor campers hebben we eerst geluncht en zijn toen op de fiets rondom Bad Bentheim gereden. Een mooie route langs landerijen en door het bos. Terug in Bad Bentheim hebben we ons zelf maar weer eens op een ijsje getrakteerd. ’s Avonds hebben we als afsluiting van deze vakantie in een restaurant lekkere Duitse schnitzel gegeten.

Maandag weer terug naar huis, nadat we eerst nog even wat boodschappen hadden gedaan. In de loop van de middag waren we weer in Hellevoetsluis. Weer een mooie trip achter de rug van 2.812 kilometer.
 

 

bottom of page