top of page

2017 Spanje oktober

2017/2018 Overwinteren Spanje

Nadat we alle “to do” dingen hadden afgewerkt zoals bv. aanvulling medicijn voorraad en bezoek aan diverse specialisten gingen we de 18e oktober op pad. Eerst langs de gasleverancier voor een nieuwe gasfles en daarna naar onze schoonzus in Alphen aan den Rijn. Het werd een gezellige dag en na een lekkere maaltijd reden we in de avond naar 1e overnachtingsplek in Brabant

De volgende morgen reden we via de Westerscheldetunnel richting België. Via Gent, Oudenaarde en Ronse reden we door Tournai. Nog een paar kilometer en we passeren de Belgische/Franse grens. Na Douai was onze volgende stop aan de Port de Marquion op een van de twee grote parkeerplaatsen aan het Canal du Nord. Aan de overkant is een grote graanopslag waar door vrachtwagen het graan werd afgeleverd en het graan werd overgeslagen op kleine binnenvaartschepen.

De 2e etappe in Frankrijk ging van Marquion via Albert en oostelijk van Amiens in de richting van Beauvais. Bij Mantes le Jolie rijden we over de Seine. Na de rondweg bij Dreux rijden we een stuk D928 en gaan naar Courville sur Eure. Dit stadje met vele smalle straatjes heeft gratis camperplaatsen voor de camping Municipal en aan de rivier. Een Nederlandse camperaar die we onderweg op een P hadden gezien komt ook aangereden.

Onderweg zien we hier veel kleine oorlogsbegraafplaatsen van de 1e wereldoorlog. Veel bordjes met een verwijzing naar de he komst van de militairen. Ook borden waarop stond waar de frontlinie was in 1916

Na een heerlijke stille nacht vervolgen we de route naar het zuiden. Vanaf Courville eerst wat smalle binnen doorwegen komen we na Brou op de D955. Chateaudou en Vendome passeren we over de N10 om daarna bij Amboise met het “lelijke” kasteel “de Loire over te steken. Iets verderop bij Blere passeren we de Cher en rijden naar Loches. Bij Chatillon sur Indre rijden we over de D975 naar Martizay. Een klein dorpje met een camperplaats die aan het eind van de middag helemaal vol stond.

Deze camperplaats is de 500 ste camper/camping die we hebben bezocht op onze reizen de afgelopen jaren.

Na Martizay vervolgen de D975 via Le Blanc en Le Dorat. Een als je dan een provincie grens passeert wordt de D975 ineens de D 675, en toeren richting Limoges. Deze stad laten we links liggen en tuffen daarna over de N21 via Thiviers naar Perigueux. Vlakbij de rivier de Indre en bij het centrum van deze oude stad vinden we een mooie plek op de Aire de Camping Car. Toegang via een automaat die blijkbaar nogal wat problemen gaf bij sommige camperaars, maar met zelf een toegang in de Nederlandse taal, was het eigenlijk geen probleem.

De 23e oktober bezoeken we de stad. Een oude stad aan de rivier, ofwel een Medieval Renaissance, een middeleeuwse stad dus. Er staan een flink aantal grote gebouwen, waarbij de Cathedral Saint Front een markant herkennispunt is. We bezoeken dit imposante bouwwerk. Daarna door het oude centrum met z’n vele pleintjes en vele terrassen. Van een vriendelijke Francaise kregen we een stadwandeling. Nadat we hadden geluncht liepen we langs alle 17 bezienswaardigheden door de smalle staartjes en over de vele pleintjes. Onderweg veel kleine en bijzondere winkeltjes.

We hebben al aardig wat kilometers achter de rug als we vandaag (de 24e) een wat langere etappe gaan rijden. We de omgeving merken wel dat we al aardig zuidelijker komen en vandaag is ook de temperatuur iets boven de 20 graden. Vanaf Perigueux gaan we richting Bergerac en Marmande en via Casteljaloux, waar we lunchen aan de oevers van een klein meer, rijden we door een vlak en bosachtig gebied naar Mont de Marsan. Daarna rijden we over de D824 via Dax en Tartas over een 2x2 baans weg naar de kust. Is er nog wat gebeurd onderweg? Ja een niet al te slimme Francaise had op een parkeerplaats haar autootje zo geparkeerd dat we met de camper absoluut niet verder konden. Nou dan maar even een klein stukje terug (tegen de richting in, foei!!) Gelukkig was het rustig en konden we zonder problemen onze weg vervolgen.

Na iets meer dan 300 kilometer kwamen we op de grote en drukke Aire de Camper Car in Capbreton. Vlak aan het strand en in de duinen is dit blijkbaar een zeer populaire plek want het was erg druk. We zijn het duin opgelopen en kregen daar een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan waar veel board surfers op de grote golven hun hobby uitoefenden.

Aan het eind van de middag kwam een dame van de gemeente het stageld ophalen. Slechts 10 euro per dag inclusief electra.

De volgende dag besloten we door het duingebied naar Capbreton te wandelen. Beetje ploeteren door het rulle zand, maar ach onder een stralend zonnetje en met een weids uitzicht over het duingebied was het goed te doen. Vlak voor Capbreton liggen nog een aantal restanten van bunkers uit de 2e wereldoorlog in de branding. In het plaatsje zelf was het druk met wandelaars, veel terrasbezoekers en ook op het strand werd er volop van de zon genoten. Aan het eind van de boulevard hebben we een verfrissing genomen. Daarna terug langs de weg naar de camperplaats.

Vandaag verlaten we Frankrijk via Bayonne, Biarritz en St. Jean de Luz, rijden we  over de D810 naar de Spaanse grens. Onderweg hebben we regelmatig in de file gestaan vanwege wegwerkzaamheden. Daarna gaan we naar Donastia San Sebastian. Het was maar een korte rit vandaag van 80 kilometer.

Op de wat krappe camperplaats Autokarabanak aan de Paseo de Berio waren nog maar een paar plaatsen vrij.

Na de lunch halen we de fietsen uit de camper en fietsen over een goed fietspad naar het oude centrum van San Sebastian. Ook hier is het bijzonder druk. Blijkbaar is het nog herfstvakantie, want we zien vele gezinnen met kinderen. Nadat we de fietsen hebben gestald, wandelen we het oude centrum door. Mooie smalle straten met oude gevels en veel winkeltjes en tapas barretjes. We wandelen naar de Plaza de la Constitution we op een van de vele terrasjes genieten van een verfrissing en de langs wandelende mensen. Rondom dit plein staan gebouwen met allemaal nummers bij de balkons. Vroeger konden deze balkons gehuurd worden als er op de Plaza stierengevechten werden gehouden. Na de frisdrank wandelen we weer door de smalle straatjes. Nadat we een ijsje hebben gescoord en op het plein voor de grote bibliotheek nog een tijdje hebben gezeten, fietsten we terug. Het is toch altijd weer een genoegen om te kijken naar de vertrekkende en komende camperaars. De camperplaats is redelijk smal, maar met een beetje normaal sturen kom je er wel.

Ook de volgende dag bezoeken we de stad. Vandaag helaas een bewolkte dag. Een groot verschil met gisteren. Maar ach, wij zijn wel wat gewend. We fietsen nu het hele fietspad af naar het begin van de boulevard, waar de oceaan flink tegen de rotsblokken beukt. Daarna helemaal naar de andere kant van de boulevard, waar we ook nu weer een mooi, zij het wat bewolkt, uitzicht hebben op de stad. Hierna nog even de fietsen gestald en wat gewandeld voordat we weer terug gingen naar ons rijdende hotelletje.

Nadat we gisteravond hadden besloten om nog niet naar Bilbao te gaan, kozen we voor een camping in de buurt. Kunnen we meteen de was even doen. Nou ja we, Gerda dus. Op slechts 35 kilometer is een nieuwe camping in het plaatsje Zumaia. Over de mooie N634 de kustweg die hier langs de oceaan loopt, komen we eerst door een bergachtig gebied, met onderweg veel wielrenners, passeren een paar kleine plaatsjes, en rijden dan Zumaia binnen.

Op zondag de 29e worden we iets te vroeg wakker. O nee, de tijd moet 1 uur terug, dus eigenlijk, ja ja, we weten het wel. Ieder jaar weer hetzelfde. Tijdens de koffie hebben we onze schoondochter gefeliciteerd. Leuk om even via een video chat bij te praten en de kleinkinderen weer te zien. Ondanks het bewolkte weer, maar wel met een aangename buitentemperatuur, wandelen we naar het stadje. Bij de receptie van de camping hadden we al een uitgebreide informatie gehad over de bijzondere kusstrook hier. Nou dat gaan we bekijken dan. We wandelen een stuk langs een rivier. Daarna een bruggetje over en verder langs de haven met veel zeiljachtjes en kleine vissersbootjes. Op de overzichtskaart die we bij de receptie hadden gekregen stond duidelijk aangegeven hoe je naar het strand kon lopen om daar de klippen en de bijzondere rotsformaties te zien. Toe wij daar aankwamen, kregen we een goede indruk van de bijzondere rotsen. Vroeger zijn hier de noordelijke en zuidelijke aardkosten tegen elkaar aan geschoven, waardoor de verticale rotsformaties zijn ontstaan. Bijzonder is ook de kleur van de rotsen. Door een bepaald metaal zijn de rotsen roze gekleurd. Archeologen vinden dit een bijzonder gebied mede doordat hier nogal wat resten van dino ’s zijn gevonden. Wij vonden het ook zeer bijzonder. In een restaurantje hebben we geluncht. Hierna nog een verdere wandeling door het stadje. Tegen 4 uur waren we net voor de bui binnen.

De maandag slaan we over en op dinsdag de 31e vertrekken we over de N634 naar Bilbao. Vanaf Zumaia is dit een kustweg naar Deba. Onderweg een prachtig uitzicht op de Golfo de Vizay.

Na Deba rijden we in zuidelijke richting landinwaarts langs Eibar en Durango. Onderweg maar weer eens wat diesel getankt en meteen de lege Spaanse Repsol gasfles ingewisseld voor een volle. En tevens bij de grote supermarkt met de L onze voorraad weer aangevuld. Na bijna 2 uur kwamen we aan in Bilbao. Op camperplaats Kobetamendi was nog plaats genoeg. We zochten een plek uit met mooi uitzicht op de stad.

bottom of page