top of page

Rondje zwerven in Nederland

Rondje zwerven in Nederland

18 augustus starten we met een nieuw rondje zwerven. Waar we heen gaan? Nog geen idee.

We starten met een kleine etappe naar het andere Zuid Hollandse Eiland. Goeree Overflakkee. In Middelharnis is bij de jachthaven ruimte voor 12 campers. We rijden slechts 36 kilometers en zien dat er nog plek genoeg is. In de loop van de middag gaan we eerst langs bij de havenmeester om af te rekenen en daarna zoeken we een ijssalon op voor een lekkere versnapering.

19 augustus worden we wakker met regen. Nou ja dan in de middag maar fietsen. Na het ontbijt bel ik eerst met Stella om reactie te krijgen op een email over de houders van de fiets computers. Nu een medewerker die meteen spijkers met koppen slaat. Oké, we sturen een monteur langs. Ik vertelde dat we een rondje aan het zwerven zijn, dus wat mij betreft een afspraak in Nunspeet bij hun hoofdvestiging. Hebben wij ook meteen een doel. Prima afspraak gemaakt en eind volgende week zorgen dat we in Nunspeet zijn. Daarna een telefoontje van een camper/caravan bedrijf uit Rockanje. Het 3 weken geleden bij hen bestelde artikel is binnen. Nou en dan komt het flexibel zijn met een camper goed uit. Het weer is op dit moment niet zo veel bijzonder, dus we besluiten naar Rockanje te rijden, het artikel op te halen en daarna weer terug naar Goeree Overflakkee. 

Eerst naar de Lidl in Middelharnis en dan door naar de Galathese haven in Ooltgensplaat. Deze ligt aan de oevers van het Volkerak op de Zuid Oost punt van dit eiland. We melden ons bij het paviljoen. In de middag luieren we in een uitbundig zonnetje voor de camper. We hebben een prachtig uitzicht op het drukke scheepvaartverkeer op het Volkerak. Uiteraard veel pleziervaart, maar ook veel beroepsvaart. Grote schepen met een diversiteit aan lading. Zelf een schip met vrachtwagens en een aparte oprijplaat voor dit vervoer.

We worden vandaag pas om 10.00 uur wakker, maar ach we hebben alle tijd. We zoeken een plaatsje naast de camper zodat we uit de wind kunnen ontbijten. Na de koffie en wat geluier stappen we op de fiets voor een 1e tocht over het zuidelijke deel van dit Zuid Hollandse eiland. Langs een groot windmolenpark koersen we naar Ooltgensplaat. Voordat we dit plaatsje bereiken stoppen we nog even bij Fort Prins Hendrik. We rijden over een nieuw bruggetje het fort binnen en zien daar dat er flink gerestaureerd wordt. Nou door naar Ooltgensplaat. We gaan over de havendijk langs het Spui en het kleine haventje richting de N59 en rijden naar het Hellegatsplein. De brug over de A29 is gesloten, met als gevolg een flinke file. Parallel aan de snelweg fietsen we over de brug met uitzicht op het sluizencomplex van de Volkeraksluizen. Bij de sluizen houden we pauze om daarna weer terug te rijden richting de camperplaats.

’s Avonds gaan we lekker eten bij Paviljoen Sluishaven hier bij de camperplaats. De mixed grill voor 2 personen smaakte prima. Met uitzicht vanaf het terras op het Volkerak sloten we met een lekker dessert dit etentje af.

 

Nou dat wordt een stormachtig dagje zaterdag de 22e. Na het ontbijt bellen we met onze jarige zwager. Geen fietsweer in ieder geval. We staan hier bij de Buutenplaets. Een zgn. natuurspeelplaats. Dit weekend is er wat activiteit. O.a. een bandje op de zaterdagmiddag. We komen de dag door met wat werken op de laptop, beetje lezen.

De zondag begon zoals de zaterdag is geëindigd namelijk met een flinke wind. Nou en toen nog wat regenbuien eroverheen. Maar gelukkig werd het rond een uur of 2 droog. Er waren een tweetal muzikale activiteiten op de Buutenplaets. Eerst was daar een de band Ongeregeld (klopt). De muziek echter was niet onverdienstelijk. Wat Engelstalig en Nederlands talige nummers. Veel over Flakkee. Nou met teksten waar ze volgens mij op dit eiland rode oortjes van krijgen. Maar ach.

Daarna was het de beurt aan 2 leden van De Kiks. Dave von Raven, die hier op het eiland woont en een ander lid van de band, speelden heerlijk samen Nederlandse talige nummers. Slechts 2 gitaren en Dave op de accordeon zorgden voor 1 uur prima entertainment. Het was niet druk hier op de Buutenplaets.

Na 4 dagen Olplaat verlaten we Goeree Overflakkee en koersen naar het oosten. Veel snelweg, en toen binnendoor, maar helaas de weg was afgesloten vanwege werkzaamheden aan een sluis. We waren toen al van de snelweg af en stonden te tanken in Giessen. Ja zei de pompmevrouw, helemaal om naar Zaltbommel want geen route hiervandaan binnendoor. Nou ja, wij dan maar over de A27 en A15 naar Zaltbommel. Eerst naar een grote super voor inslaan van proviand en toen naar de camperplaats in Zaltbommel. Ja, 6 plekken, allemaal bezet. Logisch want het is hier gratis. Nou we hebben de lunch op de parkeerplaats gebruikt en zijn toen doorgereden naar CP Het Uilennest in Hurwenen. Een klein plaatsje aan de Waal in de Bommelerwaard. We stonden net een half uur, toen we enthousiast werden toegeroepen vanuit een nieuw binnengekomen camper. Het was een neef van Gerda met zijn vrouw. Die zijn voor het eerst een weekje met een camper op pad. Leuk hoor

Het weer van de afgelopen dagen is drastisch veranderd. De temperatuur is naar beneden gegaan en voor vandaag (dinsdag 25 aug) wordt een grijze en soms regenachtige dag verwacht. Maar goed het valt allemaal mee dachten we, dus rond het middaguur stapten we op de fiets. Oké, hier en daar een druppeltje, maar ach dat viel tegen. Toch wel veel regen, wat ons deed besluiten om maar te stoppen. En na 11 kilometer waren we weer terug op de camperplaats.

Leuk om te vermelden is dat er hier een champignon kwekerij is.

De nacht van de 25 op de 26 is er een storm over het land getrokken. We staan hier gelukkig beschut tussen hoge bomen, maar het heeft aardig tekeer gegaan begrijpen we uit de berichten. En omdat de storm nog niet helemaal voorbij is besluiten we hier nog een dagje te blijven. Als het niet moet ga je niet de weg op met zulk slecht weer.

 

De 27e verlaten we Gelderland, rijden over de Waal de Betuwe door, slingeren wat over de wegen, en zelfs een stukje snelweg, en via Utrecht rijden we Gelderland weer binnen. We passeren Woudenberg, Barneveld en Stroe, en rijden via Garderen, Uddel en Elspeet naar Nunspeet. Dit laatste stuk was door een leuk bosrijk gebied met zelfs hier en daar een beetje heidevelden. In Nunspeet gaan we naar Camperplaats De Zwaan. In 2014 hebben we hier ooit eens 1 overnachting gehad op doorreis tussen 2 festivals.

We hebben voor Nunspeet gekozen omdat we hier in de buurt mooi kunnen fietsen. Nou ja, als het weer meezit. We zijn hier ook om wat kleine garantie reparaties aan de Stella fietsen uit le laten voeren. Daarvoor hebben wij een afspraak staan om 16.00 uur vanmiddag. Eerst gaan we na de koffie naar het centrum van Nunspeet. We kopen een nieuw kabeltje voor de telefoon en wat andere kleine spullen. Nadat we hadden geluncht in de camper, gaan we in de middag naar de hoofdvestiging van Stella. Nadat we iets te ver hadden doorgereden, kwamen we toch op tijd voor onze afspraak. Het is druk hier. Veel mensen die een rondje fietsen om een e bike uit te proberen. In het servicentre werden we meteen geholpen. Probleem was de houder van de fietscomputer op beide fietsen. Die zijn vernieuwd. En op de fiets van Frans was voor de 2e keer de standaard losgeraakt. Er bleken dus te korte bouten te zijn gemonteerd. Maar goed probleem opgelost en we konden, deels door de regen, weer terug naar de camperplaats.

Het laatste weekend van augustus was “weer technisch” gezien een 3. Regen, zware wolken en nog meer regen. Op zaterdag hebben we nog geprobeerd te fietsen, het ging redelijk, totdat er weer plotseling een flinke bui naar beneden kwam. Kijk, een beetje wind, bewolking prima te fietsen, maar zo kleddernat is niet leuk meer. De verwachting voor de zondag was goed. We hadden een afspraak gemaakt met een neef en nicht op een camping in Ermelo. Goed te fietsen dachten we, maar helaas het weer was weer prut. Helaas. Nou zijn de verwachtingen voor komende week stukken beter, dus we besluiten hier nog langer te blijven want we willen toch de omgeving van Nunspeet wel leren kennen.

De week begint goed. Frans gaat water halen en in de informatie kiosk meteen een formulier om nog langer te blijven, Dit is een tuinhuisje met lage deur. Nou erin ging goed, maar eruit loopt hij dus tegen de te lage deurrand, valt achterover tegen een kast waarvan de ruit sneuvelt. Maar goed als snel kwam er medecamperaars op het geluid af. Bloed aan de kop en dat op het witte haar leek erger dan het was. Wel een pijnlijke rug eraan over gehouden. De maandag zijn we alleen op de fiets naar Nunspeet gegaan om de proviand aan te vullen. Dat is goed te doen op de fiets.

Dinsdag 1 september, alweer een nieuwe maand. Vanmorgen de was gedaan en in de middag voor wat kleine dingetjes naar het centrum van Nunspeet. Nou daar zijn we niet gekomen. Frans rijdt op een gegeven moment tegen het achterwiel van Gerda die inhield vanwege een auto die uit een uitrit kwam. Gevolg, het voorwiel van Frans glijdt weg en Frans komt ten val.

Nadat we zijn geholpen bij een mevrouw thuis, heeft zij na rijp beraad de huisarts gebeld en we konden langskomen. Uiteindelijk naar het ziekenhuis in Harderwijk waar na het maken van 2 röntgenfoto’s bleek dat de linker pols was gebroken. Een vervelende breuk volgens de specialisten. Dus in het gips. Uiteindelijk waren we om negen uur weer terug op de camperplaatst. Deze mevrouw heeft ons naar Harderwijk gebracht en later ons ook weer opgehaald. Naastenliefde bestaat nog!!

Na een redelijk rusteloze nacht konden we op woensdag genieten van het zonnetje. Met de eigenaar van de camperplaats hebben we de fietsen opgehaald. Ook hebben we met het ziekenhuis gebeld voor een vervolgafspraak volgende week. Dan wordt er opnieuw gegipst.

 

Na een eerste volledige gips dag begint voor mij het “nieuwe normaal” een beetje te wennen. Dat betekent een bijna “een-hand” routine met nog regelmatige hulp van de mandtelzorg. Maar goed, niet fietsen, geen boodschappen doen en toch wat gekluisterd zijn aan de camperplek hier. Wandelen gaat nog prima gelukkig. We komen de dagen zeker door.

Op zondag de 6e worden we door een neef van Gerda opgehaald. De afspraak van vorige week kunnen we nu inlossen. Na de koffie op een camping in Ermelo waar neef en nicht een vaste stek hebben, gaan we in een restaurant lunchen. Het was een prima locatie en prima eten

Dinsdag de 8e. We worden om 11.00 uur opgehaald door de eigenaar van Camperplaats De Zwaan. We worden keurig op tijd afgezet bij het ziekenhuis in Harderwijk voor onze afspraak. We nemen plaats in de wachtruimte bij de gipskamer en na enige tijd word ik verzocht naar de afdeling Radiologie te gaan voor een nieuwe foto. Terug bij de gipskamer worden we naar binnen geroepen. De chirurg heeft de foto’s bekeken en verteld dat er geen operatie nodig is De breuk hersteld goed en pas na 1 week wordt er nieuw gips geplaatst. Oké, nieuwe afspraak gemaakt. We weten in ieder geval waar we aan toe zijn.

Een week later gaan we weer naar het ziekenhuis. Ook nu worden we gebracht door de camperplaats eigenaar. Hij zou even wachten voor het ziekenhuis. Het oude gips wordt verwijderd, de hand wordt iets rechter gezet en het nieuwe gips wordt aangebracht. Daarna weer naar de afdeling radiologie. Foto’s gemaakt en weer even wachten. We worden bij de chirurg geroepen. Hij vertelt een duidelijk verhaal en zegt dat hij voor alle zekerheid een CT Scan wil. Tussendoor de camperplaats eigenaar gebeld, dat hij naar huis kon, want ja, je weet nooit hoelang dit gaat duren. Nou hebben we het geluk dat dit er tussendoor kan, want normaal is er vanwege drukte een wachttijd voor. Maar goed weer even wachten waarna we eigenlijk snel geholpen werden. Terug naar de arts. Die concludeerde dat op basis van de scan geen operatie nodig was. Nou dat val dan wel weer mee. Dit gips moet er wel 4 weken omheen blijven. Dus medio oktober weer een nieuwe afspraak.

We hebben in het restaurant van het ziekenhuis een broodje gekocht en zijn met een taxi terug gereden naar de camper.

Voorlopig blijven we hier nog wel even staan. De hele behandeling maar laten plaatsvinden in het ziekenhuis in Harderwijk. We hebben een goed gevoel bij de behandeling en het gesprek met de chirurg en de behandeling door het verplegend personeel. Toppie deze zorgverleners.

 

We zien hier dagelijks een komen en gaan van camperaars. Gelet op hun rijgedrag soms ervaren en soms net bezig. Ook denken we ex caravanners te herkennen. Maar goed dat kan aan ons liggen. We hebben ook de wijsheid niet in pacht, maar ach het blijft genieten om naar mensen te kijken.

Afgelopen weekend ( 19 en 20 september) stond het achterste veld op de camperplaats helemaal vol met oude Bürstner campers. Er was een treffen met leden van deze club. Campers van 20 en 30 jaar oud (jong). Iets voor de liefhebbers. Het is nog steeds schitterend weer.

 

Woensdag de 24e gaan we lopen richting het centrum van Nunspeet. Op Google maps hebben we een grote winkel gezien waar ze hebben wat wij zoeken. Namelijk nieuwe schoenen of zoiets voor buiten. Crockies zijn we allang zat en wat we nu hebben is nodig aan vervanging toe. We slagen daar voor zgn. klompschoenen. Lekker stevig en waterdicht. Ook scoren we daar nieuwe vesten.

In het weekend van de 26e en 27e komt de Peugeot vriendenclub op de camperplaats. Een verzameling diverse Peugeot campers. Echte oudjes. Tegenover ons staat een exemplaar uit 1970 met een kentekenbord blauw met witte letters.

Het stroomt nu wel wat leeg op de camperplaats. Maar ja, je weet nooit wat er weer komt. Op de laatste dag van september komt een bevriend stel op de koffie. We kunnen lekker buiten van de koffie genieten. Als we (bijna) uitgekletst zijn, maar dat kan eigenlijk niet, besluiten we naar Harderwijk te gaan. We lunchen bij een palingrokerij en wandelen het stadje door.

En zo rollen we oktober binnen. Na een toch wel mooie herfstachtige en zonnige september maand komt er nu een periode met regen en wind. Helaas het is niet anders. We wandelen wat. Op maandag de 5e bellen we met onze jarige jongste zoon.

Woensdag de 7e een droge dag. We gaan vanmiddag wandelend naar het centrum. Eerst een cadeaubon kopen bij een viswinkel. Dan naar de Intertoys voor een nieuw scrabble spel. Dit is een van de weinige bordspellen die we in de camper hebben, maar na ruim 40 jaar is de oude versleten. Van alle letters zijn sommige nauwelijks meer leesbaar. Dan een korte pauze bij een grand café voor wat lekkers. Terug richting camperplaats stappen we bij een kapper binnen. Knippen zonder afspraak en meteen aan de beurt. Dat is toch mooi. En dat voor slechts 18 Euro. Daarna nog even naar de Jumbo en na ruim 3 uur waren we weer terug bij de camper. Zo, weer een dag gevuld.

Dinsdag de 13e weer naar het ziekenhuis in Harderwijk. Het gips gaat eraf. Weer een foto maken. Dan even in de wacht. De verpleegkundige gaat naar de arts. De foto wordt besproken. Ik kan weer naar huis zonder gips. Meteen een controle afspraak gemaakt voor over 6 weken. Voorlopig nog rustig aan en niet forceren.

Woensdag de 14e verlaten we de camperplaats in Nunspeet. We nemen afscheid van de eigenaar en op naar het westen. Tegen onze gewoonte in vandaag de gehele rit terug over de snelweg, waarna we in de loop van de middag weer thuis zijn

Een trip van totaal 1.240 camper kilometers. Wel wat anders als dat we in gedachten hadden, maar ach, pech overkomt je en je pas de plannen aan. Je zal wel moeten.

bottom of page