top of page

2022 Overwinteren oktober

Fotoalbum

Overwinteren

okt-nov-dec 2022

Woensdag de 12e oktober vertrekken we voor onze overwintertrip. We rijden richting Zeeland, over de dammen, bruggen en de Oosterscheldekering langs Middelburg naar de Westerschelde tol tunnel. Daarna tuffen we door Zeeuws-Vlaanderen richting Gent. 

Het is druk op de snelwegen. Onze 1e etappe is zoals gebruikelijk over de snelweg. Vlak voor de Franse grens doen we nog de dodehoekstickers op de camper, en rijden dan langs Lille richting het zuiden over de A26. In het kleine stadje Marcoing staan we eerst op de camperplaats bij een kleine haven, maar later verkassen we naar de Aire de Camping Cars. Alles gratis, maar de elektriciteit doet het niet.

20221012 Marcoing.jpg

Als we de volgende dag verder koers zetten naar het zuiden, gaan we eerst langs de Inter Marché. Daar kunnen we tanken. Wel een maximum van 30 liter, want ja als gevolg van de stakingen in Frankrijk worden de brandstofpompen slecht gevuld. Maar goed als we op deze manier de tank vol kunnen krijgen vinden we het prima. Vanaf vandaag rijden we nog alleen over de D en de N wegen. Geen snelweg meer voorlopig. Via Saint Quentin, Soissons, Chateau Thierry en Sézanne rijden we naar een kleine camperplaats bij een parkje aan de rivier de Yonne in het plaatsje Cannes-Écluse.

20221014 Wachtrij brandstof.jpg

De camperplek ziet er geweldig uit, maar na 1 nacht veel, ja heel veel denderende treinen, ben je blij dat je weer verder kan. Dus, richting de zon, want helaas een druilerige dag. Geen harde regen, maar wel regelmatig spetters. Maar goed, we rijden weer binnen door, missen hier en daar de geplande route maar komen toch aan op de camperplaats op de parking van Restaurant La Rigolette in Luant. 

20221018 SJPDP 2.jpg

Verderop binnendoor na eerst weer getankt te hebben (max 30 liter) tot we na de zoveelste deviation (wegomlegging) besluiten om toch een stukje snelweg te rijden via de A 20 richting Limoges en Perigieux. Daarna weer over de D richting Bergerac. Plan was om op de CC in Bergerac te gaan staan maar deze was afgesloten. Maar goed 2 kilometer terug was nog een Air de CC in Lembras. Hier blijven we het weekend. Na 2 dagen grijs weer zien we eindelijk de blauwe lucht en zon. 

Op zaterdag een heerlijke pizza gehaald bij de Pizzeria aan de overkant van de camperplek en op zondag een kleine wandeling.

 Maar goed, na het weekend gaan we weer verder. Het wordt vandaag een kleine etappe van Bergerac richting Mont de Marzan.

 

Geheel over de D933 en het laatste deel over de D934. Onderweg weer even getankt bij de Inter Marché en gelijk wat boodschappen gedaan. Wij staan hier op een kleine Aire Municipal (7 plekken). Waarom de Fransen (5 stuks) die hier staan allen elektra uit de 2 beschikbare stroompunten halen is mij een raadsel. Je kan wel eindeloos blijven doorlussen maar ja, de vraag is dan alleen wanneer de stoppen eruit slaan. Hun probleem toch.

Nog een reisdag in Frankrijk waar we stoppen vlak voor de grens in Saint Jean Pied de Port. Het is vandaag een fraaie zonnige dag als we verder trekken naar het zuiden richting de Pyreneeën.

We sluiten snel aan op de D934 en komen weer op de D933. He, dat is een lange weg. We rijden naar Orthez en moeten even opletten want de TT-navigatie stuurt je zo door de binnenstad en dat willen we niet. Dus om de stad heen, een stuk langs de rivier en met een grote bocht weer naar de D933naar Saint Jean Pied de Port. We rijden al een flink stuk in de uitlopers van het hooggebergte.

Ruimte zat op de Aire Municipal. Eerst lopen we naar de Carrefour, een grote super, kopen wat spulletjes voor de lunch. Na de lunch wandelen we naar het oude stadje waar we op een van de terrasjes van een verfrissing genieten.

Woensdag de 19e maken we een flinke wandeling naar de Citadelle van Saint Jean Pied de Port. Een historische ingang voor pelgrims op weg naar Compostela. Deze citadel werd gebouwd rond 1625. We wandelen over de stadsmuur, genieten van het uitzicht en dalen weer af naar het stadje. Ook hier staan vele oude historische gebouwen, onder andere het Mansarthuis aan de markt. Sinds 1935 werd de gemeente-eigenaar van dit pand en in de jaren vijftig werd hier het gemeentehuis ingericht.

Tijd om weer verder te gaan. Deze keer een kleine trip door de Pyreneeën naar de 1e stop in Spanje.

We pakken snel de D933 weer op, rijden door Saint Jean, en verlaten vlak bij Arneguy Frankrijk om verder over de N135 door Spanje te reizen. Eerst met de nodige haarspeldbochten een berg over van 1.060 meter, rijden langs Orreaga Roncesvalles richting de volgende berg van 880 meter na Erro. Daarna met mooie uitzichten dalen we naar Pamplona dat ligt op een hoogte van 540 meter.

20221020 Route naar Spanje 1.jpg

Na een rit door Pamplona waar de TomTom even de weg kwijt was, kwamen we op de CP naast de brandweer. Na de lunch maken we een wandeling naar de oude stad. We halen een stadplattegrond bij de Tourist Informacion, krijgen uitleg over de diverse bezienswaardigheden en wandelen naar het grote plein voor een koele verfrissing. Morgen verder.

De 2e dag wachten we de regendruppels af en als het weer droog is gaan we weer richting de oude stad. Deze ligt boven op een heuvel, maar met een lift overbrug je makkelijk de hoogte. Ook nu lopen we weer naar het grote plein en verder langs een beeldengroep wat voorstelt de jaarlijkse traditie hier in Pamplona van de stieren die door de straten rennen met de heldhaftige jongemannen erbij. Nou een fraai schouwspel (tenminste de beeldengroep) en daarna door naar de Arena. We maken wat foto’s van de buitenkant en gaan niet naar binnen.

20221021 Pamplona 6.jpg

Voor de lunch gaan we naar een van de vele restaurants aan het plein, hebben daar ook nog een gesprek met Nederlanders en vervolgen dan onze weg richting de citadel. Ook dit bouwwerk ziet er indrukwekkend uit.

Zaterdag de 22e alweer. Als ik bezig ben met vers water tappen hoor ik ineens Hoi Frans, alles goed? Verrek Bram en Mary zijn hier ook. De laatste keer kwamen we elkaar tegen in Limburg en daarvoor ik meen in Malaga tijdens een van onze vorige trips. Maar goed wij kletsen wat, geven de plattegrond van de stad, zij gaan de stad bezoeken en wij gaan verderop. Via de AP5 gaan we naar Vitoria-Gasteiz waar we na 100 kilometer onze camper parkeren op een grote P waar aparte plek is voor campers. 

Eerst boodschappen doen bij de Mercadonna die aan de overkant zit waarna we na de lunch naar het oude centrum wandelen. Een flinke wandeling van 3 kilometer, maar we hebben het gevonden. Ook hier veel oude gebouwen, mooie pleinen en heel druk.

20221022 Vitoria Gasteiz 7.jpg

We zien veel voetbalsupporters die hier in het centrum verzamelen om naar het stadion te gaan. Luidruchtig, ach ja, ze doen (nog) geen kwaad. Wel veel politie zichtbaar aanwezig. Het zijn supporters van Deportivo Alavés uit Vitoria en Sporting Gijón uit Gijón. Een streekderby dus. Op het grote Virgin Blanca Plaza genieten we onder het genot van een glaasje fris van de voetballende kinderen terwijl ze verderop proberen reuze belleblaas te maken.

En weer verplaatsen we ons. Slechts 100 kilometer verder naar Burgos waar we een plek vinden op de Parking Autocaravanas. Behalve een wandeling ion de buurt doen we verder niks, maar op dinsdag de 25e nemen we de bus naar het Plaza de España en wandelen vandaag naar de Cathedral De Santa Maria. We kopen 2 kaartjes voor pensionado’s en lopen ruim 2 uur door dit gigantische gebouw. We kunnen een app downloaden, stellen die in op de Engelse taal en via 33 tour point worden we door het gebouw geleidt. Handig deze digitale gids. Veel pracht en praal en schitterende altaren in de diverse kapellen.

20221025 Burgos 7.jpg
20221025 Burgos 1.jpg

Na de tour maken we buiten een wandeling langs de rivier door het park De La Isla, waar we nog een leuk gesprek hebben met een oud Spaans meneertje die zeer geïnteresseerd was waar wij vandaan kwamen en zo. Dan lunchen we op de Playa Mayor en weer terug met de bus. Moe maar voldaan met 17.000 stappen op de teller.

De 26de vervolgen we onze reis door Spanje en rijden vanuit Burgos weer snel op de autoroute naar het zuiden. We vervolgen de E80 en gaan naar Palencia. Hier kunnen we wassen, drogen en de camper wassen. Dat is hard nodig. We komen aan op de Area de Autocaravanas Suances. Een camperplaats om 10 minuten lopen van het centrum. Dat zien we morgen wel, vandaag eerst aan het “werk”. Camper wassen, een paar wasje in de machine en de droger en nog wat opgehangen, want ja, bij Gerda gaat niet alles in de droger. Als service is op deze camperplaats zelfs een tweetal wasrekken beschikbaar.

Omdat we geen zin hebben om te koken kopen we bij de Supermercado naast het benzinestation aan de overkant een paar pizza’s. Overigens bij dit benzinestation heeft de eigenaar wat spullen verzameld. Is best grappig.

20221026 Palencia Aera 2.jpg
20221026 Palencia Aera 4.jpg
20221027 Palencia.jpg

Vandaag maken we een grote wandeling naar de stad. Eerst gaan we langs de Rio Carrion tot de Punte de Hierro, een van de oude bruggen, langs het Parque Salon de Isabell II, naar het Parque Huerta de Guardian. Over een mooie brede boulevard, met veel terrasjes, wandelen we tussen de Spanjaarden.  In het laatste park staat nog een oude kerk ofwel de Iglesia de San Juan Bautista Punto del Romana. Bijzonder is dat deze kerk in een gebied stond waar een stuwmeer moest komen. De kerk is steen voor steen afgebroken (iedere steen apart genummerd) en hier in het park is herbouwd. De nummers zijn nog leesbaar op de stenen.We gaan terug naar de Calle Mayor, maken nog wat foto’s van oude gebouwen en lunchen op de Plaza Mayor recht tegenover het gemeentehuis. Daarna weer naar de camperplaats. En weer 9.950 stappen vandaag.

We besluiten nog te blijven omdat er hier een Via Verde is die wij willen fietsen.

We zien Willy & Henk de camperplaats oprijden. Dit zijn ook camperaars die we al een paar keer in Spanje zijn tegengekomen en wij volgen elkaar ook op Polarsteps. Leuk om elkaar weer eens te zien en te spreken. Na de koffie kopen we brood voor de lunch, maken onze spulletjes en de fietsen klaar en gaan vandaag onze eerste fietskilometers op Spaanse bodem maken  deze reis.

 Een Via Verde is een fietsroute die vaak over de route van een oude spoorlijn loopt. Van alle VV’s in Spanje zijn er beschrijvingen. Het begin van deze route is slechts een paar honderd meter vanaf de camperplaats bij het Museo del Agua langs het Canal. Maar ja, links of rechts van het Canal. Wij nemen de rechter route, en komen dan bij het echte Canal de Castilla. Het eerste stuk was een doodlopende aftakking. Maar goed, we komen bij het eerste sluizencomplex, maken daar wat foto’s, en vervolgen de rechterkant van het water. Nog steeds geen bodjes maar wel weer een sluis, Voor ons gevoel zitten we toch n iet goed, en gaat dit pad alleen maar langs het Canal. We rijden onder de A65 door maar keren toch om en gaan bij de eerstvolgende mogelijkheid over het water en aan de andere kant terug. En ja hoor, daar zien we de borden die we nodig hebben voor de juiste route ofwel de  Camino Natural del Tren Secundario de Castilla.  

20221029 Route Via Verde.jpg

We rijden deze route een paar kilometers maar besluiten toch weer terug te gaan vanwege de dreigende wolken. We krijgen ook wat spetters onderweg maar dat mag geen naam hebben. Terug bij het eerste sluizencomplex genieten we van het verse stokbrood. Daarna weer terug richting Palencia. Toch bijna 20 fietskilometers op de teller. Het is niet veel, maar de kop is eraf.

  

Na een regenachtige zondag, waarop we de rest van de Via Verde zouden fietsen, verlaten we op de laatste dag van oktober de camperplaats in Palencia. Eerst servicen en diesel tanken bij het benzinestation aan de overkant waarna we naar een grote Mercadona rijden. Het is vandaag de 31e oktober wat betekent dat veel Spanjaarden een lang weekend hebben vanwege de feestdag morgen (Allerheiligen). Dus druk op de parkeerplaats en in de winkel. Maar goed, Gerda gaat altijd alleen boodschappen doen en is na een uurtje weer terug.

Vanaf deze grote supermarkt zitten we al snel op de A67, de snelweg die iets voorbij Palencia weer aansluit op de E80.

Ons doel vandaag is Valladolid wat we na 55 kilometer bereiken. Op de Area de Valladolid met plaats voor 45 campers zijn nog een paar plekken vrij. Nou ja, 1 is genoeg dus we treffen het weer.

Voor morgen wordt in ieder geval een droge dag verwacht, dan kunnen we ook hier de stad bekijken.

20221029 Via Verde bij Museo de Agua.jpg
2022.10 Overwintertrip okt.png
bottom of page